Wat hebben we geleerd van corona?

Nog maar een half jaar geleden had ik met de kennis van nu een fantastisch leven. Ik kon gaan en staan waar ik wilde. Afspreken met wie en waar ik wilde. Ik kon onbeperkt mensen bij mij thuis uitnodigen. Ik kon met groepen mensen er op uit trekken. Wie had toen gedacht dat we nu, een half jaar later, hele andere keuzes hebben. Minder keuzes. Toch vind ik deze “corona tijd” niet alleen kommer en kwel. Ik vind het ook een leerzame tijd. Een tijd van teruggaan naar de basis, wat is nu echt belangrijk.

Kerken die snel schakelen

Eerst was het even schrikken, geen kerkdiensten meer op zondag. Maar gelukkig, in de online wereld was er een groot aanbod van kerkdiensten. En binnen een paar weken hadden veel kerken hun online diensten voor zondag opgezet! Toen mochten de kerken weer (beperkt) open. Maar niet alle mensen kwamen terug. Ook keken steeds minder mensen naar de livestream. Blijkbaar zijn de voorheen trouwe kerkgangers verandert. Blijkbaar hebben ze de kerkdienst op zondag niet meer nodig. Maar wat hebben ze dan wel nodig?

Wat is kerk?

Wat ik mis als ik niet naar de kerk ga, is de gemeenschap, de mensen. Ik mis het samen God aanbidden. Ik mis de verdieping, de uitleg over Het Woord. Maar ik heb oplossingen gevonden die mij goed bevallen. Ik mis namelijk niet de hele gemeenschap, maar mensen om leven en geloof mee te delen. Dat kan ook in een kleinere groep binnen de huidige COVID regels. God aanbidden kan ook prima via Spotify, luisterend of meezingend. De uitleg over het woord doe ik via YouTube. Altijd een preek die past bij de vragen waar ik mee rondloop.

De huiskerk, www.dehuiskerk.nl

En als bonus heb ik ontdekt hoe mooi het is om als gezin kerk te zijn. Dus niet meer ieder naar zijn eigen ruimte, maar met z’n allen. En niet meer “what’s in it for me?” maar “what can I do for you?”. Weer terug naar de basis. Kerk in de huizen en zorgen voor elkaar!